7 vinkkiä mielialan nostamiseen

Hiipiikö huono mieliala yllesi, ehkä jopa hieman liian usein? Mielialan vaihteluihin voi olla monia syitä. Stressaava työpäivä, väsyttävä riita läheisesi kanssa tai liian vähän tykkäyksiä viimeisessä Facebook-päivityksessäsi.

Olemme pohjimmiltaan melko herkkiä olentoja, ja joskus vain pienet asiat voivat saada meidät tuntemaan itsemme ärtyneiksi.

Vaikka osa onnellisuuden tunteesta, jonka kanssa kuljemme, on ennalta määrätty genetiikassa, tutkimukset osoittavat (onneksi), että jopa 40 prosenttia onnellisuudesta voidaan hallita päivittäisillä ajatuksilla ja teoilla.

Hyviä uutisia meille kaikille, jotka haluamme kohottaa mielialaa. Tähän alle olemme keränneet seitsemän eri tapaa nostaa mielialaa, ja se tapahtuu usein jopa viidessä minuutissa.

1. Kuuntele mielialaa kohottavaa musiikkia

Missourin yliopiston tutkimuksen mukaan mielialaa kohottavan musiikin kuuntelu voi vaikuttaa mielialaamme.

Päätä olla ajattelematta liikaa kuunnellessasi, istu vain alas ja nauti musiikin tarjoamasta kokemuksesta.

Lisää äänenvoimakkuutta, jos se vaatii sitä, ja anna musiikin siivittää sinut parempaan mielentilaan.

2. Nauru on paras lääke

Hyvä nauru täyttää aivomme dopamiinilla, eikä se myöskään aiheuta sivuvaikutuksia. Kunnon nauru täyttää keuhkomme ilmalla varmistaen, että happea pääsee enemmän kehoon. Tällä ylimääräisellä hapen saannilla on positiivinen vaikutus stressireaktiojärjestelmäämme, jättäen rentouttavan ja hyvän tunteen.

On monia tapoja lisätä naurua elämään. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä, harjoittele hauskanpitoa eri tilanteissa tai katsele hauskaa YouTube-sisältöä. Siellä on paljon hauskaa katsottavaa. Kunhan muistat etsiä sitä.

3. Nauti päivänvalosta

Onneksi elämme vuoden kirkkaimpia kuukausia. Tutkimukset osoittavat, että ihmisillä, jotka altistavat itsensä valolle, on vähemmän uniongelmia ja he tuntevat olonsa vähemmän masentuneeksi.  

Lisäksi altistuminen luonnonvalolle täyttää kehomme D-vitamiinilla, saamme paremman vuorokausirytmin ja meidän on helpompi keskittyä ja saada asioita aikaan. Hyvä annos päivänvaloa on yksinkertaisesti avain sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.

Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa.

Kävele nopeasti rakennuksen ympäri keskellä päivää, vietä aikaa puutarhassa ja vietä ylimääräistä aikaa oven ulkopuolella antaaksesi mielialallesi boostia.

4. Hyvän halauksen taika

Meidän ei pidä aliarvioida hyvän halauksen vaikutusta. Halauksen aikana ”mielihyvähormoni” oksitosiinia vapautuu kehoon. Tasot nousevat, kun halaamme, kosketamme tai olemme lähellä muita. Voimme tuntea enemmän onnea ja vähemmän stressiä.

Jos et tunne ketään välittömässä läheisyydessä, voit myös yrittää hieroa omaa otsaasi, käsiäsi tai kaulaasi. Itsehieronnan on osoitettu pystyvän laskemaan sykettä ja vähentämään stressihormoni kortisolia kehossamme.

Tutkimukset osoittavat, että erityisesti naiset kokevat oksitosiinin positiiviset terveysvaikutukset, varsinkin jos sinulla on hyvä suhde ja halaat usein kumppaniasi. Tämä vaikutus on nähty myös lapsiansa halaavien naisten keskuudessa.

5. Keskity siihen, mikä on hyvin

On helppo keskittyä kaikkeen, mikä voi mennä pieleen. Mutta entä jos ajattelet kaikkien niiden asioiden sijaan niitä asioita, jotka ovat hyvin elämässäsi?

Yritä ajatella kolmea positiivista tapahtumaa jokapäiväisessä elämässä ja anna niille ylimääräistä tilaa tietoisuudessasi. Hyvien muistojen ja hetkien henkinen vaaliminen voi tuoda takaisin sen hyvän mielen ja tunteen, jonka tapahtuma alun perin antoi sinulle.

Erittäin yksinkertaista ja samalla erittäin vaikuttavaa!

6. Muista puhdistaa ilmaa

Älä unohda puhdistaa ilmaa uudestaan ja uudestaan tarvittaessa. Esimerkiksi, jos sinulla on vaikeita tunteita läheistäsi kohtaan, asioiden pukeminen sanoiksi voi auttaa selvittämään vaikean tilanteen.

Se ei tarkoita, että sinun pitäisi aina olla se, joka nostaa kissan pöydälle, vaan että sinun ei pitäisi pitää kaikkea sisälläsi koko ajan. Tunnet olosi paljon kevyemmäksi, ja myös mielialasi paranee todennäköisesti välittömästi.

7. Tasapainota mieliala 4Herin kanssa

Voit myös antaa kehollesi päivittäisen lisäravinteen, kuten 4Her. Ravintolisä sisältää muun muassa 100 mg damianaa, joka voi edistää fyysistä ja henkistä hyvinvointia, auttaa henkistä ja kognitiivista toimintaa. Eikä vähiten, auttaa tukemaan henkistä hyvinvointia hermostuneisuuden ja stressin sattuessa.

4her sisältää myös 300 mg tribulus terrestrista, joka edistää rauhoittavaa vaikutusta hermostoon, 100 mg ginsengiä, joka auttaa ylläpitämään hyvää kognitiivista toimintaa ja muistia ja voi lisätä keskittymistä, sekä macaa (300 mg), joka auttaa tukemaan henkistä ja fyysistä suorituskykyä.

Ja muista, että jos huono mielialasi jatkuu etkä tunne oloasi paremmaksi, voi olla hyvä idea puhua lääkärisi kanssa. 4Hän on ravintolisä, eikä se voi korvata lääkkeitä tai lievittää vaivoja sairauden sattuessa.

Lähteet:

https://abcnews.go.com/Health/story?id=4115033&page=1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125057/

https://www.healthline.com/health/hugging-benefits#4.-Hugs-can-make-you-happier

https://www.buildinggreen.com/blog/we-spend-90-our-time-indoors-says-who