Ginseng – luonnollinen energian ja elinvoiman lähde

Tiesitkö, että ginseng voi tarjota lisäenergiaa ja elinvoimaa jokapäiväiseen elämään? Olet saattanut myös miettiä, onko ginsengiä sisältävä ravintolisä hyväksi juuri sinulle?

Ginseng on suosittu funktionaalinen elintarvike, jota käytetään maailmanlaajuisesti energian, elinvoiman ja tietoisuuden lisäämisen välineenä. Itse asiassa tämä pienikokoinen juuri on niin suosittu, että sitä pidetään ehkäpä maailman myydyimpänä luonnontuotteena.

Tähän artikkeliin olemme keränneet tärkeimmät tiedot ja pyrkineet kertomaan ne helposti ymmärrettävällä tavalla, jotta voit nopeasti ja helposti oppia kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä suositusta aasialaisesta kasvista.

Saat selville:

 • Mikä on ginseng?
 • Mihin ginseng auttaa?
 • Kuinka valita paras ginseng?

… sekä muuta hyödyllistä tietoa tästä arvokkaasta pikkujuuresta, jota on käytetty ”elämän eliksiirinä” vuosituhansien ajan ja joka on edelleen yksi maailman eniten käytetyistä kasveista ravintolisissä.

Mikä on ginseng?

Ginseng on kasvi, joka voi kasvaa hyvin vanhaksi. Siinä on näyttäviä kukkia, jotka kehittyvät punaisiksi marjoiksi. Ginsengin juuri on sen tehokkain osa, minkä vuoksi nimenomaan sitä käytetään yleensä ravintolisissä.

Nimi tulee kiinan sanasta ”renshen”, joka voidaan parhaiten kääntää ihmisjuureksi.

Ja miksi niin?

Kyllä, voit luultavasti arvata sen, jos katsot alla olevaa kuvaa:

Ihminen vai kasvi? Ginseng-juuri on haarautunut ja näyttää melkein pieneltä ihmiseltä.

Tunnetuin ja käytetyin tyyppi on Panax ginseng.

Kyseisen juuren käyttö tunnetaan erityisesti keinona saada lisäenergiaa ja vahvistaa keskittymiskykyä – se onkin kuin eräänlainen ”elämän eliksiiri”.

Siksi ei ehkä olekaan niin outoa, että sana ”panax” tarkoittaa itse asiassa ”parantumista” kreikaksi.

Itä-Aasian maissa, kuten Kiinassa ja Koreassa, ginsengiä on käytetty vuosituhansia, ja se on edelleen yksi Aasian yleisimmin käytetyistä kasveista sekä ravintolisissä että ruoanlaitossa.

Viime aikoina ginseng on kasvattanut suosiotaan funktionaalisena terveysruokana, ja nykyään tätä pientä juurta käytetään kaikkialla maailmassa.

Ginseng on suhteellisen kallista tuottaa, sillä sen täytyy kasvaa 4-6 vuotta ennen kuin se saavuttaa optimaalisen vaikutuksensa ja sato voidaan korjata. Syynä tähän pitkään kasvujaksoon on se, että aktiivisten aineiden (ginsenosidit) täytyy kehittyä täysin optimaalisen laadun ja vaikutuksen saavuttamiseksi.

Aiemmin vain keisarilla ja aatelisilla oli siis varaa ostaa ginsengin juurta.

Onneksi ajat ovat muuttuneet ja nykyään ginseng on helposti saatavilla jokaiselle.

Aito ginseng – paras ginseng

Ginsengiä on useita eri tyyppejä, jotka kaikki kuuluvat Araliaceae-perheeseen.

Kun valitset lajiketta, suosittelemme panostamaan aitoon ginsengiin. Se on vaihtoehto, jota asiantuntijat pitävät tehokkaimpana ja parhaiten vaikuttavana.

Aito ginseng on korealainen ginseng, Panax ginseng, joka kulkee myös nimellä C.A. Meyer.

Tämä lajike on myös yleisin ja se, jota käytetään useimmiten tieteellisissä tutkimuksissa ginsengin vaikutuksen tutkimiseksi.

On tärkeää olla sekoittamatta Panax-ginsengiä jäljitelmiin, kuten venäläiseen juureen (Siperian ginseng). Nämä ovat kaksi täysin erilaista variaatiota.

Mihin ginseng auttaa?

Ginsengiä käytetään erityisesti väsymyksen ja uupumuksen sekä energian puutteen yhteydessä – keinona lisätä energiaa ja elinvoimaa.

Lue myös: Ravintolisät väsymykseen – 4 vitamiinia ja ravintoainetta, joista on hyötyä naisille

Mikä ginsengin vaikutus on?

Se vaihtelee hyvin paljon ihmisestä riippuen, kuinka suuren vaikutuksen koet. Ginsengistä ja sen vaikutuksista ei ole paljon tieteellisiä tutkimuksia, ja tulokset vaihtelevat paljon.

Siksi ei ole vielä mahdollista sanoa aivan varmasti, mikä vaikutus tällä juurella on.

Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että Panax ginseng:

 • Voi lisätä energiaa ja positiivista elinvoimaa
 • Voi auttaa torjumaan väsymystä
 • Voi auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja koordinaatiota
 • Voi auttaa parantamaan tarkkaavaisuutta
 • Voi auttaa tukemaan elinvoimaa
 • Voi auttaa ylläpitämään hyvää kognitiivista suorituskykyä
 • Voi auttaa ylläpitämään muistia
 • Voi edistää normaalia verenkiertoa, mikä liittyy aivojen suorituskykyyn ja reaktiivisuuteen

Ginsengin vaikuttavia aineita kutsutaan ginsenosideiksi (kutsutaan myös saponiineiksi). Ginsenosidien pitoisuuden tulisi ihanteellisesti olla 8-15 mg, jotta tuote on todella hyvä.

Lisäksi ginseng sisältää estrogeenin kaltaisia aineita. Kasvi sisältää myös luonnollista B-vitamiinia, sinkkiä ja rautaa sekä runsaasti antioksidantteja.

4Her sisältää 100 mg ginseng-uutetta, joka on uutettu Panax ginsengistä. Kasvit korjataan vasta 4-5 vuoden kuluttua, ja siksi niiden ginsenosidien pitoisuus on korkea, 15 %, mikä vastaa 15 mg:aa. 4Her sisältää yhteensä 4 vaikuttavaa ainetta sekä tärkeitä vitamiineja, joilla on positiivinen vaikutus naisten terveyshaasteisiin: Ravintolisä parempaan henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, energiaan, elinvoimaan ja seksuaaliterveyteen.

Voit lukea lisää kaikista 4Herin ainesosista klikkaamalla linkkiä.

Panax ginseng voi mm. lisätä energiaa ja positiivista elinvoimaa.

Onko ginsengillä sivuvaikutuksia?

Eräät tutkimukset ovat osoittaneet, että jotkut naiset kokevat arkuutta rinnoissa, kun he käyttävät ginsengiä. Se johtuu todennäköisesti kasvin estrogeenin kaltaisista aineista.

Haittavaikutuksia voi esiintyä myös, jos olet ottanut yliannostuksen. Siksi on tärkeää ottaa oikea annos.

Liian suurilla annoksilla on mm. huomattu, että ginseng voi aiheuttaa hermostuneisuutta, unettomuutta, korkeaa verenpainetta ja huimausta.

Ginseng on tarkoitettu lisäämään positiivista elinvoimaa ja energiaa jokapäiväiseen elämääsi – eikä päinvastoin. Jos havaitset sivuvaikutuksia, lopeta tuotteen käyttö.

Kiinnitä myös huomiota siihen, sisältääkö ginseng-ravintolisä muita ainesosia, joille saatat olla yliherkkä. On olemassa useita erilaisia ravintolisiä, joissa yrtti yhdistetään muiden aktiivisten aineosien kanssa tietyn vaikutuksen saavuttamiseksi. Siksi sinun tulee aina tarkistaa ravintolisän ainesosaluettelo.

Pohjoismaiset elintarvikevirastot suosittelevat, että raskaana olevat ja imettävät äidit välttävät ginseng-tuotteita, koska ne voivat vaikuttaa kehon estrogeenitasoihin.

Jos sinulla on jokin sairaus, kuten diabetes, sydän- ja verisuonitauti tai syöpä ja käytät lääkkeitä, sinun tulee tarkistaa sopivuus lääkäriltäsi ennen ginsengin käytön aloittamista. On yleensä hyvä idea tarkistaa mahdolliset lääkkeiden yhteisvaikutukset ennen lisäravinteen aloittamista.

Kuinka ginsengiä käytetään?

Voit ostaa ginsengia sekä ravintolisänä että teenä – ja kyllä, jopa purukumina. Yrtti löytyy myös joistakin voiteista, joiden tarkoituksena on vähentää ihon arkuutta ja punoitusta. Sitä voidaan käyttää myös luonnollisessa muodossaan, esim. käyttämällä sitä ruoanlaitossa.

Tiivistetyimmän muodon saat nauttimalla ginsengiä joko pillerinä, uutteena tai jauheena, esim. osana ginseng-ravintolisää. Se on myös helppo tapa saada optimaalinen päiväannos.

On parasta välttää ginsengiä sisältävien ravintolisien käyttöä muutama tunti ennen nukkumaanmenoa, sillä kasvi voi lisätä energiaa ja siten vaikuttaa virkistävästi ja vaikeuttaa nukahtamista.

Kuinka kauan minun pitäisi käyttää ginsengiä, jotta huomaan sen vaikutuksen?

Kuten useimpien muiden ravintolisien kohdalla, on tärkeää, että otat ginsengiä pidemmän aikaa, jotta tunnet kasvin vaikutuksen.

Kestää jonkin aikaa, ennen kuin ravintolisä imeytyy kehoosi ja saavuttaa optimaalisen vaikutuksen.

Kokeile ginseng-ravintolisää naisille

Tarvitsetko lisäenergiaa selviytyäksesi arjesta? Silloin ravintolisästä voi ehkä olla apua.

4Her on ravintolisä naisille, jotka haluavat tasapainossa olevan kehon.

2 tablettia päivässä antaa sinulle 100 mg Panax ginsengiä, joka voi auttaa ylläpitämään hyvää kognitiivista suorituskykyä, lisätä energiaa sekä tuoda positiivista elinvoimaa. 300 mg macaa voi auttaa ylläpitämään fyysistä ja henkistä suorituskykyä. Foolihappo, magnesium ja rauta sekä useat B-vitamiinit auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.

4Her antaa myös useita muita ainesosia kehoosi, joilla on positiivinen vaikutus naisten fyysiseen ja henkiseen terveyteen.

Kokeile 4Heria 60 päivän ajan puoleen hintaan täyttämällä alla oleva lomake.