Hormonit – tärkein asia, joka naisten tulee tietää

Oletko jatkuvasti nälkäinen, kärsit nukkumisvaikeuksista tai sinulla on arkuutta ennen kuukautisia? Silloin sinulla on todella hyvä syy oppia tuntemaan kehosi hormonit paremmin. Hormonit hallitsevat kaikkea tätä. Ja paljon muuta!

Hormoneilla on meissä paljon suurempi rooli kuin luulemme. Ja jos hormonisi ovat epätasapainossa, voit tuntea sen sekä fyysisesti että henkisesti.

Tämä opas on tarkoitettu sinulle, joka haluat ymmärtää hormonien perusteet ja miten ne vaikuttavat naisen kehoon.

Joten sukelletaan hormonien maailmaan!

Mikä on hormoni?

Hormonit ovat kemiallisia välittäjäaineita, jotka toimivat kehon sanansaattajina ja joita käytetään säätelemään monia kehon toimintoja. Hormonien tehtävänä on lähettää viestejä kehon soluille siitä, mitä tehdä. Tällä tavoin hormonit hallitsevat paljon kehon toimintoja.

Voisi sanoa, että hormonit ovat kehon viestintäjärjestelmä, joka luo yhteyksiä kehon osien välille, jotka eivät muuten olisi suoraan yhteydessä toisiinsa. Keho koostuu useista miljardeista soluista, ja jotta ne toimisivat yhtenä organismina, niiden on kommunikoitava keskenään. 

Lue myös: Miksi hormonijärjestelmä on niin tärkeä naisille

Hormonit muodostuvat hormoneja tuottavissa rauhasissa (endokriinisissä rauhasissa) ympäri kehoa, myös aivoissa ja sukupuolielimissä. Sieltä ne vapautuvat verenkiertoon, jossa ne voivat siirtyä muihin kehon osiin.

Kun hormoni saavuttaa halutun kohteensa, se tunkeutuu soluihin ja aktivoi joitain erityisiä ”reseptoreita”, jotka lähettävät solulle viestin siitä, mitä tehdä. Tällä tavoin hormonit säätelevät muun muassa monia erilaisia toimintoja kehossa mm. kasvua, aineenvaihduntaa, hedelmällisyyttä, mielialaa ja käyttäytymistä. 

Hormonit ovat vähän kuin SMS-viestejä, joissa lähettäjänä ovat endokriiniset rauhaset, jotka lähettävät tekstiviestejä ympäri kehoa veresi kautta vastaanottajille: kohdesoluille.

Mitä hormonit tekevät keholle?

Hormonien tehtävänä on tyypillisesti joko kiihdyttää tai hillitä aineita, jotka vaikuttavat kehon tärkeisiin prosesseihin. Tämä koskee muun muassa seuraavia: ruokahalusi ja kylläisyytesi, seksuaalinen toimintasi, aineenvaihduntasi ja kasvusi.

Hormoneilla on tärkeä rooli kehossa. Jos hormonit ovat epätasapainossa, se voi johtaa erilaisiin olosuhteisiin, jotka vaikuttavat hyvinvointiin.

Hormoneja on monia erilaisia, joista jokaisella on oma vaikutuksensa kehon eri toimintoihin ja prosesseihin. 

Hormonit voivat muun muassa auttaa säätelemään seuraavia:

 • Mieliala ja kognitiivinen toiminta
 • Energia
 • Murrosikä, kuukautiskierto ja hedelmällisyys
 • Sukupuolivietti, seksuaalinen halu
 • Immuunijärjestelmä
 • Kehon kehitys ja kasvu
 • Aineenvaihdunta
 • Ruumiinlämpö
 • Jano
 • Ruokahalu ja kylläisyys
Kuvassa näkyy joitakin tärkeimpiä hormoneja naisen kehossa ja missä niitä tuotetaan.

5 hormonia, jotka naisten on tiedettävä!

Kehossasi on monia erilaisia hormoneja. Tässä on joitain tunnetuimmista, joilla kaikilla on tärkeä merkitys naisen keholle:

Estrogeeni

Estrogeeni on ensisijainen naisten sukupuolihormoni.

Se on välttämätön kaiken sen kehittämiseksi, mitä yhdistämme naisten sukupuoliominaisuuksiin (rinnat, häpykarvat ja kehon rakenne, jossa on kapeat hartiat ja leveä lantio).

Estrogeeni on myös vastuussa kuukautiskierron säätelystä, kasvun hallinnasta ja luun tiheyden ylläpitämisestä.

Progesteroni

Progesteroni on toinen tärkeä naisten sukupuolihormoni. Sillä on muun muassa keskeinen rooli kuukautiskierron säätelyssä ja kohdun valmistelussa raskauteen.

Progesteroni on tärkeä vastine estrogeenille: Vaikka estrogeeni nopeuttaa monia prosesseja, progesteroni varmistaa, ettei se ota kaikkea valtaa. Siksi on tärkeää tasapainottaa nämä kaksi sukupuolihormonia.

Testosteroni

Luultavasti tiedät testosteronin miesten sukupuolihormonina: hormonina, joka antaa miehille parran kasvun, matalan äänen ja maskuliinisen ulkonäön.  

Mutta testosteronia löytyy myös naisen kehosta. Vain pienempinä määrinä. Se auttaa säätelemään sukupuoliviettiä, luuntiheyttä ja lihasmassaa.

Kortisoli

Kortisoli on stressihormoni, joka muodostuu lisämunuaisissa. Se auttaa säätelemään verensokeritasoja ja hallitsemaan stressireaktioita. Kortisolilla on myös voimakas anti-inflammatorinen ja immunosuppressiivinen vaikutus.

Kilpirauhashormonit

Kilpirauhanen vapauttaa hormoneja, jotka varmistavat, että kehon solut toimivat optimaalisesti. Nämä hormonit auttavat mm. säätelemään aineenvaihduntaa, painoa, kehon lämpötilaa ja kuinka paljon energiaa sinulla on. 

Kun hormonit ovat epätasapainossa

Hyvinvointisi riippuu suurelta osin siitä, kuinka hyvin ja tehokkaasti hormonijärjestelmäsi toimii. Jotta kehosi toimisi kunnolla, on tärkeää, että kaikki hormonit ”toimivat yhdessä” ja että niillä on hyvä balanssi. 

Kun hormonisi ovat tasapainossa, tunnet sen selvästi energiassasi, vahvuudessasi ja yleisessä hyvinvoinnissasi.

Mutta jos hormoneissa on epätasapaino, se voi vaikuttaa sekä kehoosi että mieleesi: Saatat tuntea väsymystä ja epämiellyttävyyttä, ehkä olet herkemmin ärtynyt tai huonolla tuulella, hermostunut tai alakuloinen tai sinulla on iho-ongelmia.

Hormonaalinen epätasapaino ilmenee, kun kehossa on liikaa tai liian vähän tiettyä hormonia.

Hormonien epätasapainoon voi olla useita eri syitä.

Stressi, huono ruokavalio ja hormonitoimintaa häiritsevät aineet ovat joitain tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa hormoneihin.

Lisäksi hormonitasapainoon vaikuttaa luonnollisesti elämänvaihe, jossa olet: Kuukautiskierto, raskaus ja vaihdevuodet ovat luonnollisia vaiheita naisen elämässä, jotka muuttavat hormoneiden määrää kehossa.

Hormonaalisen epätasapainon merkit naisilla

Jos sinulla on epätasapaino hormoneissasi, se voi ilmetä useilla eri tavoilla. Merkit riippuvat muun muassa mukana olevien hormonien tyypistä ja epätasapainon vakavuudesta. 

Jotkut yleisimmistä hormonaalisen epätasapainon merkeistä ovat:

 • Ärsytys, nollasta sataan
 • Epäsäännölliset kuukautiset
 • Mielialan vaihtelut
 • Väsymys
 • Painonnousu, enemmän rasvaa vatsassa
 • Alhainen/heikko sukupuolivietti, haluttomuus
 • Univaikeudet
 • Kuumat aallot
 • Iho-ongelmat
 • Ongelmia tulla raskaaksi

… ja paljon muuta

Tästä artikkelista voit lukea lisää hormonaalisen epätasapainon merkeistä

Jos sinulla on useita näistä merkeistä, on hyvä idea kääntyä lääkärin tai muun ammattilaisen puoleen. Se voi olla merkki hormonien epätasapainosta tai muusta taustalla olevasta terveydentilasta.

Ravintolisä hormonaaliseen tasapainoon

4Her on ravintolisä, joka on kehitetty erityisesti naisten ainutlaatuisiin terveyshaasteisiin. Kaksi tablettia joka aamu auttaa säätelemään kehon hormonitoimintaa sekä edistämään seksuaalista, fyysistä ja henkistä hyvinvointiasi. 

4Her sisältää muun muassa:

 • Maca – hyvä fytoestrogeenin lähde ja se voi auttaa stimuloimaan hedelmällisyyttä ja seksuaalista energiaa
 • B6-vitamiini – auttaa säätelemään hormonitoimintaa
 • Jodi – edistää kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa 
 • Tribulus terrestris – voi auttaa vaikuttamaan positiivisesti lisääntymis- ja sukupuolielimiin sekä hormonaaliseen aktiivisuuteen
 • Panax ginseng – voi edistää elinvoimaa, lisätä energiaa ja positiivista elinvoimaa

*4Her on ravintolisä, joka ei voi  korvata lääkitystä tai lievittää sairauden oireita.

4Her form #1

Testaa 4Her 60 päivää

50% alennuksella – vain 19,75,-

Sinut ohjataan tilauslomakkeelle, joka on esitäytetty puhelinnumeroasi koskevilla tiedoilla, ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja ehdoista. Et tilaa vielä mitään.

Mitä tapahtuu, kun tilaat?

I päivä

Tilaa helposti ja kokeile 60 päivää puoleen hintaan.

5-7 päivää

Nopea toimitus. Ilmainen postitus. Huomaamaton paketti.

30 päivää

Kerro meille 30 päivää ennen seuraavaa toimitusta, jos et halua uutta lähetystä. Seuraava toimitus näkyy laskulla.

60 päivää

Saat uuden 4 kuukauden kulutusta vastaavan lähetyksen hintaan 19,75 Eur per kuukausi (yhteensä 79 Eur).

Mitä tapahtuu, kun tilaat?

I päivä

Tilaa helposti ja kokeile 60 päivää puoleen hintaan.

5-7 päivää

Nopea toimitus. Ilmainen postitus. Huomaamaton paketti.

30 päivää

Kerro meille 30 päivää ennen seuraavaa toimitusta, jos et halua uutta lähetystä. Seuraava toimitus näkyy laskulla

60 päivää

Saat uuden 4 kuukauden kulutusta vastaavan lähetyksen hintaan 19,75 Eur per kuukausi (yhteensä 79 Eur).