Kuivuus: Kun emätin sanoo stop

Tuntuuko emätin hiekkapaperilta, kutiseeko tai kirveleekö? Tämä tila, emättimen kuivuus, voi tehdä päivittäisestä toiminnasta epämukavaa ja seksikin on kaukana mukavasta. Mutta onneksi on saatavilla apua kuivia ja ärtyneitä limakalvoja vastaan.

Emättimen kuivuus on yleinen tila, jota voi esiintyä kaikenikäisillä naisilla. Itse asiassa jopa 10-40 prosenttia niistä, joilla ei ole enää kuukautisia (vaihdevuodet) kokevat, että heillä on niin sanottu kuiva alapää.

Yleisiä merkkejä ovat:

 • Kutina
 • Ärsytys
 • Kuivuus
 • Kirvely
 • Epämukavuus tai lievä verenvuoto sukupuoliyhteydessä
 • Kiinnostuksen menettäminen seksiin

Emättimen limakalvot

Ohut limakalvo peittää emättimen seinämät. Sen kosteuden ansiosta siittiöt voivat selviytyä emättimessä ja mahdollistaa lisääntymisen. Eikä vähiten, tämä kosteuttava erite emättimessä voitelee emättimen seinämän, mikä vähentää kitkaa yhdynnän aikana.

Mutta kun naiset vanhenevat, ei ole harvinaista, että hormonituotannossa tapahtuu muutoksia. Tämän seurauksena sinulla voi olla ohuet limakalvot. Ohuet limakalvot tarkoittavat, että vähemmän soluja voi erittää kosteutta, mikä johtaa emättimen kuivuuteen.

Hormonaaliset muutokset ovat yleisin syy, mutta ei ainoa syy.

Monet naiset ovat haluttomia puhumaan emättimen kuivumisesta sekä oman kumppaninsa että lääkärin kanssa. Mutta haluamme sinun tietävän, että tämä on tila, joka voi vaikuttaa moniin naisiin.

Emättimen kuivuus kiusaa monia.

Syyt emättimen kuivuuteen

Yleisin syy kuivaan vaginaan on heikentynyt estrogeenin tuotanto vaihdevuosien jälkeen. Naiset alkavat tuottaa vähemmän estrogeenia ikääntyessään – kun kuukautiset vähitellen lakkaavat.

Estrogeenin tuotanto voi kuitenkin heikentyä myös lääketieteellisten toimenpiteiden, munasarjojen poistamisen ja synnytyksen jälkeen / imetyksen aikana.

Muita yleisiä syitä ovat:

 • Emättimen liiallinen pesu
 • Imetys
 • Tupakointi
 • Ei tarpeeksi esileikkiä ennen seksiä
 • Liiallinen stressi
 • Synnytys
 • Kova treenaaminen

Milloin sinun pitäisi hakea apua?

Älä pelkää ottaa yhteyttä gynekologiisi, jos koet epämukavuutta yhdynnän aikana. Jos et tee mitään, mutta yrität harrastaa seksiä joka tapauksessa, kuivuus voi aiheuttaa haavaumia ja ärsytystä emättimen kudoksissa.

Lääkäri voi tutkia emättimen seinämiä tarkistaakseen limakalvot. Lääkäri voi myös ottaa vuotonäytteen bakteerivaginoosin etsimiseksi.

Lisäksi hormonitasojen mittaaminen on tärkeää, jotta voidaan selvittää, onko sinulla alhainen estrogeenitaso. Se tehdään verikokeen avulla, joka mittaa erilaisia naissukupuolihormoneja kehossa, kuten estradiolia.

Alhainen arvo voi osoittaa, että munasarjojen toiminta on hiipumassa.

Alle 0,12 nmol/l arvot voivat viitata siihen, että olet saavuttanut vaihdevuodet. Lisäksi mitataan myös FSH. Kun munasarjat tuottavat vähemmän estrogeenia, FSH lisääntyy. Jos sinulla on FSH-arvot yli 40 IU/L, se on yleensä merkki siitä, että olet menopaussissa.

PUHU SIITÄ ROHKEASTI: Monet naiset kieltäytyvät puhumasta emättimen kuivuudesta.

Miten hoitaa kuivaa emätintä?

Onneksi on olemassa useita asioita, jotka voivat auttaa emättimen kuivuuteen. Muun muassa erilaiset emätinpuikot ja -voiteet, joita voidaan käyttää emättimen alueella kuivuuden ja epämukavuuden vähentämiseksi.

Nämä voiteet voivat myös muuttaa emättimen PH-arvoa. Emätin on riippuvainen happamasta ympäristöstä ja siten alhaisesta pH-arvosta suojautuakseen infektioilta.

On tärkeää, että voiteet eivät sisällä hajusteita, yrttiuutetta tai keinotekoisia värejä, koska ne voivat aiheuttaa ärsytystä.

Vältä emättimen huuhtelua syvältä. Emättimen limakalvot ovat itsepuhdistuvia, ja niiden pitäisi antaa olla mahdollisimman paljon rauhassa.

Vältä sellaisten aineiden käyttöä, jotka voivat ärsyttää limakalvoja, kuten jogurttia, etikkaa ja maitohappoa.

Käytä liukastusvoidetta, jos sinulla on kuiva emätin ja aiot olla yhdynnässä.

Joissakin tapauksissa lääkäri voi määrätä estrogeenia pillerin, voiteen tai estrogeenia vapauttavan renkaan muodossa. Jälkimmäinen asetetaan emättimen sisään ja se toimii ehkäisyrenkaana 3 viikon ajan.

Miten emättimen kuivuutta voi välttää?

Vältä limakalvoja ärsyttävien tuotteiden käyttöä esimerkiksi suihkussa. Sinun tulisi myös pidättäytyä käyttämästä kondomeja, jotka sisältävät nonoksinoli-9 eli N-9:ää, koska niillä voi olla ärsyttävä vaikutus emättimen limakalvoon.

Huomaa kuitenkin, että et voi täysin estää ikään liittyvää kuivuutta.

Kokeile ravintolisää hormonitasapainon saavuttamiseksi

On olemassa erilaisia luonnollisia lisäravinteita, joita naiset voivat käyttää ylläpitääkseen hormonaalista tasapainoa kehossaan koko elämänsä ajan. Yksi näistä on 4Her. Tämä ravintolisä on kehitetty erityisesti naisten ainutlaatuisiin terveyshaasteisiin, jotka voivat liittyä hedelmällisyyteen, heikentyneeseen seksihaluun sekä henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin

4Her sisältää muun muassa Macaa, joka on hyvä kasviestrogeenin lähde ja joka auttaa ylläpitämään luonnollista seksuaalista aktiivisuutta ja energiaa, B6-vitamiinia, joka auttaa säätelemään hormonaalista aktiivisuutta, Tribulus terrestrista, joka auttaa ylläpitämään seksihalua, ja panax ginsengia, joka auttaa tukemaan fyysistä ja henkistä suorituskykyä.

*4Her on ravintolisä, eikä se voi korvata lääkkeitä tai lievittää sairaudesta johtuvia vaivoja.

Lähteet: