Kuukautiskierto: Mikä on normaalia?

Joillekkin kuukautiset ovat erittäin tervetullut vieras, toiset taas vihaavat puolukkapäiviä. Joskus ne toimivat kellontarkasti, toisinaan ne vaihtelevat hyvinkin paljon. Mitä kuukautiskierron aikana oikein tapahtuu?

22. syysk. 2023kirjoittanut Miriam Johansen
9 min. lukuaikaPMS
Kuukautiskiertoon liittyvät naisten mielialavaihtelut kuvattuna

Suurimmalla osalla tytöistä kuukautiset alkavat noin 11-15-vuotiaana ja hilloviikot seuraavat meitä 44-55-vuotiaaksi asti. Kuukautiset ovat usein merkki sekä hedelmällisyydestä että hyvästä terveydestä. Kuukautiset ovat jotain, jota emme voi välttää.

Mutta miksi jotkut naiset näkevät pelkkää punaista näinä päivinä?

Tässä artikkelissa sukellamme naisten anatomiaan ja selitämme sinulle helposti ymmärrettävällä tavalla – ja perinpohjaisesti, mitä kehossa tapahtuu. Ensimmäistä vuotopäivää pidetään kiertopäivänä numero 1 ja viimeinen asia, joka tapahtuu, on että munasolu lopulta irtoaa noin 28 päivää myöhemmin.

Jos et sitten tule raskaaksi, niin kierto alkaa alusta. Koska siihen keho valmistautuu kuukausi toisensa jälkeen, vuodesta toiseen..

Hormonien sekamelska

Itse kierto alkaa ensimmäisenä vuotopäivänä ja kestää seuraavan verenvuodon alkamispäivään. Kuukautiskierto kestää keskimäärin 28 päivää, mutta pituus voi vaihdella naisesta toiseen. Joillakin syklit ovat lyhyempiä, 20 päivää, toisilla se voi kestää jopa 40 päivää.

Etkä siltikään ole epänormaali, jos sinulla on lyhyempi tai pidempi kierto.

Varsinaiset kuukautiset kestävät yleensä 3-8 päivää.

Syy siihen, miksi joudumme käsittelemään hormonien sekamelskaa kuukausi toisensa jälkeen, johtuu siitä, että keho valmistautuu vastaanottamaan hedelmöitettyä munasolua. Joka kuukausi keho näkee uuden mahdollisuuden hedelmöittyä ja tämän syklin aikana on monimutkainen vuorovaikutus neljällä hormonilla, jotka ohjaavat kiertoa:

  • FSH (follikkelia stimuloiva hormoni)
  • LH (luteinisoiva hormoni)
  • Estrogeeni
  • Progesteroni

Taulukko kuukautiskierron eri vaiheista

Mitä eri hormonit tekevät syklin aikana, kerromme tarkemmin alempana. Mutta ennen kuin pääsemme sinne, aloitamme jakamalla itse kuukautiskierron neljään vaiheeseen:

  • Kuukautisvaihe
  • Follikkelivaihe
  • Ovulaatiovaihe
  • Luteaalivaihe

Kuinka kauan olet kussakin vaiheessa, voi olla yksilöllistä. Kierto muuttuu usein ajan myötä, ja sitä mukaa iän myötä. Punainen täti jää myös eläkkeelle jossain vaiheessa.

Lue myös: Miksi hormonijärjestelmä on niin tärkeä naisille?

Kuukautisvaihe: Punainen täti purkaa matkalaukkunsa

Tämä on kuukautiskierron ensimmäinen vaihe. Puna-täti purkaa tavaransa ja valmistautuu viikon mittaiseen vierailuun. Eteenpäin Libressellä ja OB:lla. Kuukautiset alkavat yleensä neljän viikon välein, ja kuukautiset kestävät useimmilla neljästä viiteen päivää.

Juuri tässä vaiheessa verenvuoto alkaa. Kuukautiset johtuvat siitä, että edellisen kierron munasolu ei ole hedelmöittynyt. Kun munasolu ei hedelmöity, elimistö hankkiutuu eroon sekä munasolusta että kohdun limakalvosta, ja juuri tämä prosessi tunnetaan kuukautisina.

Kuva naisesta, joka surffaa alushousunsuojalla
Kuukautiset ovat siis yhdistelmä kohdusta tulevaa verta, limaa ja kudosta.

Kun emme raskaudu, estrogeenin ja progesteronin tasot kehossa laskevat samanaikaisesti.

Yleisiä oireita kuukautisten aikana ovat:

  • Kipeät tai arat rinnat
  • Mielialan vaihtelut
  • Turvotus
  • Ärtyneisyys
  • Alaselän kipu
  • Päänsärky
  • Väsymys

Follikkelivaihe: Munasolujen syntyminen

Kuukautiskierron ensimmäistä osaa kutsutaan follikulaariseksi vaiheeksi. Follikkelit ovat munasarjojen onteloita, jotka ovat täynnä nestettä, ja jokainen follikkeli sisältää kehittymättömiä munasoluja.

Tämä vaihe alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja kestää ovulaation alkamiseen asti. Follikulaarisen vaiheen aikana elimistö tuottaa enemmän estrogeenia valmistautuakseen ovulaatioon.

Vaihe saa alkunsa, kun hypotalamus lähettää signaalin aivolisäkkeelle vapauttaa FSH:ta (follikkelia stimuloiva hormoni). Tämän hormonin vapautus stimuloi munasarjojasi tuottamaan 5–20 munasolua, joista jokainen on omassa follikkelissaan.

Kun follikkelia stimuloivat hormonit (FSH) saavuttavat munasarjat, elimen, jossa naisen munasolut sijaitsevat, ne alkavat valmistautua munasolujen vapautumiseen – tämän tunnemme ovulaationa. Kun munasolu on kypsynyt, munarakkula repeytyy ja munasolu voi vapautua. Suurin ja tervein munasolu kehittyy, kun taas muut munasolut tuhoutuvat.

Follikulaarinen vaihe kestää keskimäärin 10-22 päivää. Tämä vaihe päättyy, kun ovuloit.

Ovulaatio: Valmis kuin muna?

Tälle ajanjaksolle on ominaista, että munasarjat vapauttavat kypsän munasolun. Munasolu siirtyy munanjohtimia pitkin kohtuun hedelmöitettäväksi siittiöillä. Tämä on kuukautiskierron ainoa vaihe, jossa voit tulla raskaaksi.

Illustraatio raskaana olevasta naisesta

Vaihe alkaa, kun aivolisäke kehotetaan vapauttamaan luteinisoivaa hormonia (LH). LH stimuloi prosessia, jossa kypsä munasolu vapautuu munasarjasta. Tätä prosessia kutsutaan ovulaatioksi.

Se tapahtuu noin 14 päivää ennen kuukautisten alkamista, jos kuukautiskiertosi on 28 päivää. Hedelmällisimmät päivät ovat silloin päivät 12, 13 ja 14.

Munasolu voi selviytyä 24 tuntia ennen kuin se on hedelmöitettävä. Jos sitä ei hedelmöitetä tänä aikana, munasolu liukenee. (Huomaa, että siittiöt voivat elää jopa viisi päivää. Tämä tarkoittaa, että voit tulla raskaaksi, jos olet harrastanut seksiä enintään viisi päivää ennen ovulaatiota.)

Voit usein tunnistaa ovulaation tyypillisen paksun ja valkoisen vuodon muodossa emättimestä sekä lievänä kehon lämpötilan nousuna. Normaalisti lämpötila nousee noin 0,5 astetta ovulaation aikana.

Luteaalivaihe: PMS ja mielialan vaihtelut

Kuukautiskierron viimeistä vaihetta kutsutaan luteaalivaiheeksi. Tämä on aika ovulaation ja seuraavien kuukautisten välillä.

Tässä vaiheessa munasolu lähtee follikkelista ja follikkeli muuttuu eräänlaiseksi solurypäleeksi, jota kutsutaan corpus luteumiksi. Tämän prosessin tarkoituksena on vapauttaa hormoneja, jotka tekevät kohdun limakalvosta paksumman.

Heti kun munasolu vapautuu, follikkelin jäännökset (corpus luetum) alkavat tuottaa progesteronia.

Jos munasolu hedelmöitetään, elimistö tuottaa raskaushormonia koriongonadotropiinia (hCG). hCG auttaa pitämään kohdun limakalvon paksuna, jotta hedelmöittyneestä munasolusta voi kehittyä alkio.

Jos munasolua ei hedelmöitetä ovulaation aikana, corpus luetum liukenee kehossa. Estrogeenin ja progresteronin määrä vähenee, mikä merkitsee kuukautiskierron alkua.

Tässä vaiheessa saatat kokea PMS oireita (premenstruaalinen oireyhtymä). Osan näistä oireista varmasti jo tiesitkin kuukautisvaiheesta?

  • Mielialan vaihtelut
  • Päänsärky
  • Painonnousu
  • Nukkumisvaikeudet
  • Rintojen arkuus

Lue myös: Hyvästi PMS: Hyviä neuvoja ankeille päiville

Keskimäärin luteaalivaihe kestää 11-17 päivää. Ja sen jälkeen olemmekin käyneet läpi koko kierron.

Epäsäännölliset kuukautiset?

Joillekin kuukautiset alkavat kuin suoraan oppikirjasta, kun taas toisilla ne voivat yllättää kuin salama kirkkaalta taivaalta. On useita asioita, jotka voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon ja sekä kuukautiskierron pituus että mahdolliset PMS-oireet ovat yksilöllisiä.

Usein todetaan, että kuukautiskierto muuttuu eri elämänaikoina, etenkin vaihdevuosien aikana.

Helpoin tapa seurata kuukautisiasi on kirjoittaa muistiin, milloin kuukautiset alkavat ja milloin ne loppuvat. Merkitse myös ylös, onko sinulla runsasta tai vähäisempää verenvuotoa. Yleensä vuoto on runsainta kuukautisten kahden ensimmäisen päivän aikana.

Illustraatio kalenterista ja kuukautispäivistä yhden kuukauden aikana


Tekijät, jotka voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon:

  • Ehkäisypillereiden tai muun hormonaalisen ehkäisyn käyttö
  • Lääkkeet
  • Painon putoaminen
  • Ylipaino
  • Liiallinen liikunta
  • Stressi

Kuukautiskierron yhteenveto

Kuukautiskierron tapahtumat

Päivät 1-5: Kuukautisten ensimmäinen päivä katsotaan kuukautiskierron 1. päiväksi. Verenvuoto voi kestää mitä tahansa 3-8 päivän välillä, mutta keskimäärin 5 päivää. Yleensä vuodat eniten kahden ensimmäisen päivän aikana.

Päivät 6 – 14: Kun kuukautiset loppuvat, kohdun limakalvo alkaa valmistautua raskauden mahdollisuuteen.

Päivät 14-25: Noin 14. päivänä ovulaatio alkaa ja munasolut alkavat kulkea munanjohtimia pitkin kohtuun. Jos munanjohtimissa on tällä hetkellä siittiöitä, hedelmöitys voi tapahtua. Siinä tapauksessa hedelmöitetty munasolu siirtyy kohti kohtua ja yrittää kiinnittyä kohdun seinämään.

Päivät 25-28: Jos munasolu ei hedelmöity, kohtu saa käskyn hankkiutua eroon limakalvosta ja munasolu hajoaa. Kierto alkaa uudelleen ensimmäisestä vuotopäivästä.

Tasapainoiselle keholle

Riippumatta siitä, missä vaiheessa kuukautiskiertoa olet, on tärkeää saada elimistölle tärkeimmät vitamiinit ja ravintoaineet, jotta elimistö pysyy tasapainossa.

4HER on ravintolisäsarja, joka on kehitetty erityisesti naisten kohtaamiin ainutlaatuisiin terveyshaasteisiin.

*4Her on ravintolisä, joka ei voi korvata lääkkeitä tai lievittää sairauden aiheuttamia vaivoja.

22. syysk. 2023kirjoittanut Miriam Johansen
9 min. lukuaikaPMS