Maca – buustaa haluasi ja kestävyyttäsi!

Maca – Tämän naurismaisen juuren sanotaan sekä antavan meille enemmän kestävyyttä että buustaavan meitä suurella määrällä ravintoaineita – ja herättävän haluja makuuhuoneessa! Saatat miettiä, sopiiko maca ravintolisä sinulle?

Viime vuosikymmeninä macan suosio on kasvanut ympäri maailmaa. Kulinaarisen käytön lisäksi macalla voi olla myös useita terveyteen liittyviä hyötyjä.

Vaikka maca-juuri hyödyttää sekä miehiä että naisia, korostamme erityisesti, kuinka se voi parantaa naisten elämänlaatua. Tässä artikkelissa käymme läpi seuraavat:

 • Mikä on maca
 • Mitä hyötyä macasta on
 • Kuka voi hyötyä tämän juuren lisäämisestä ruokavalioon

Mikä on maca?

Maca-kasvi tunnetaan tieteellisesti nimellä Lepidium meyenii, jota joskus kutsutaan nimellä Perun ginseng. Se on parsakaalin, kukkakaalin, kaalin ja lehtikaalin perheeseen kuuluva ristikukkainen vihannes.

Kasvi kasvaa Andien vuoriston korkeilla tasangoilla Perussa. Itse asiassa Andien ihmiset ovat viljelleet macaa yli 2000 vuoden ajan. Se on yksi harvoista syötävistä kasveista, jotka selviävät ankarista sääolosuhteista yli 4000 metrin korkeudessa Perun Andeilla.

Maca-lisäravinteiden kysyntä on lisääntynyt viime vuosina, mikä johtuu todennäköisesti väitteistä, että kasvi voi edistää libidoa ja hedelmällisyyttä.

Macan lisääntyneen maailmanlaajuisen kysynnän vuoksi ihmiset ovat alkaneet massaviljellä tätä kasvia muualla maailmassa, mukaan lukien Kiinan vuoristoisessa Yunnanin maakunnassa.

Juuri on kasvin yleisimmin käytetty osa, joka sisältää kuitua, aminohappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Se sisältää myös muita bioaktiivisia yhdisteitä, kuten makamideja, makaridiinia, alkaloideja ja glukosinolaatteja, joiden uskotaan olevan vastuussa sen terveyteen liittyvistä hyödyistä.

Ravintoaineet

 • Antioksidantit, kuten C-, E- ja B-vitamiinit
 • Aminohapot
 • Rauta
 • Kalsium
 • Mangaani
 • Jodi
 • Kuitu

Entä macan hyödyt? Tässä on 5 mahdollista maca-juuren etua:

1. Voi lisätä kestävyyttäsi ja elinvoimaasi

Maca sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja ja proteiineja. Nämä ravintoaineet tukevat luonnollista energiatasoa.

Maca voi lisätä elinvoimaasi ja energiatasoasi.

Yleinen syy, miksi ihmiset käyttävät macaa, on sen kofeiiniton energiaboosti. Vaikka tieteelliset tutkimukset eivät ole pystyneet osoittamaan tarkasti, kuinka tämä superruoka lisää energiaa kehossa, sillä näyttää olevan energiaa tuottavia vaikutuksia joissakin ihmisissä.

Vaikka tämän yhteyden vahvistamiseksi tarvitaan lisää tieteellisiä tutkimuksia, pieni 175 ihmisen tutkimus osoittaa yhteyden macan ja energian välillä. Tutkimuksessa ihmiset, jotka söivät 3 grammaa macaa 12 viikon ajan, ilmoittivat kokeneensa enemmän energiaa kuin ihmiset, jotka eivät syöneet macaa.

Monet tutkimukset ovat arvioineet maca-juuren roolia urheilullisessa suorituskyvyssä juuri näistä syistä. Jotkut urheilijat ja kehonrakentajat käyttävät macaa lisäravinteena lisätäkseen energiaa ja kestävyyttä. Vaikka et olisikaan urheilija, maca-lisä voi olla loistava tapa buustata elinvoimaasi ja energiatasoasi.

2. Voi lisätä seksihalua

Vaikka tutkimukset ovat harvassa sen tehokkuudesta makuuhuoneessa, jotkin pienimuotoiset tutkimukset osoittavat, että macaa voidaan käyttää makuuhuoneessa seksielämän edistämiseen. Juuri on täynnä mineraaleja, kuten sinkkiä, jodia ja välttämättömiä rasvahappoja, jotka voivat auttaa ylläpitämään luonnollista seksuaalista aktiivisuutta ja energiaa. Lisääntyneellä energialla on yleensä paljon helpompi saavuttaa seksuaalinen kiihottuminen.

Maca ravintolisän ottaminen voi siksi auttaa tarjoamaan hienovaraista energianlisäystä makuuhuoneeseen ja parempaa seksuaalista hyvinvointia.

Lue myös: Siksi sinun pitäisi puhua ääneen seksistä!

3. Edistää luuston terveyttä

Hyvän luuntiheyden ylläpitäminen on tärkeää ikääntyessämme, erityisesti naisille, jotka lähestyvät vaihdevuosia tai jotka ovat jo menopaussissa. Tutkimukset maca-juuren vaikutuksesta vaihdevuosien oireisiin ovat osoittaneet, että se lisää tärkeitä luun tiheyteen liittyviä markkereita.

Toinen tutkimus havaitsi myös yhteyden macan ja vahvojen luiden välillä. Tutkimus viittaa siihen, että maca sisältää monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat luuston terveydelle tärkeitä ravintoaineita.

Maca auttaa kovettamaan luita, ja tämä ominaisuus on erityisen huomionarvoinen, koska naiset menettävät luuntiheyttä ikääntyessään. Siksi juuresta voi olla apua naisille sekä ennen vaihdevuosia että vaihdevuosien aikana luuston terveyden suojelemiseksi.

4. Hedelmällisyys

Yhä useammat ihmiset etsivät nykyään vaihtoehtoisia vaihtoehtoja hedelmällisyytensä edistämiseen. Toistaiseksi tutkimuksissa on tutkittu vain juuren vaikutusta eläinten hedelmällisyyteen, mutta suuri osa tutkimuksista osoittaa lupaavia tuloksia. Eläintutkimukset tukevat juuren perinteistä käyttöä erityisesti naisten hedelmällisyyden edistämiseen, erityisesti sen kykyä lisätä seerumin luteinisoivaa hormonia aivolisäkkeessä. Tämä hormoni liittyy hedelmällisyyteen ja muihin kehon tekijöihin.

Lue myös: Raskaaksi tuleminen: Lisää hedelmällisyyttä näillä 9 askeleella

5. Henkiseen suorituskykyyn

Tutkimukset ovat osoittaneet, että maca voi auttaa ylläpitämään henkistä suorituskykyä. Tämä johtuu siitä, että juuri sisältää monia komponentteja, jotka toimivat aivoissa aktivoiden aivojen toimintaa ja edistäen aivojen toimintaa.

Erityisesti on olemassa 19 erilaista ainutlaatuista rasvahappoa, jotka tunnetaan nimellä makamidit, joiden on osoitettu toimivan eri rooleissa omassa endokannabinoidijärjestelmässämme (ECS) aivojen stressireaktion muuttamiseksi ja aivojen toiminnan parantamiseksi. Näistä syistä macan tiedetään lisäävän aivojen suorituskykyä.

Miten maca tulisi ottaa?

Koska sillä on niin monia mahdollisia etuja, mietit luultavasti nyt, kuinka sinun olisi parasta käyttää tätä superruokaa. Perussa juurta käytetään perinteisesti ruoassa ja teenä. Mutta täällä Suomessa löydät macaa todennäköisemmin jauheena, tablettina tai kapseleina. Riippumatta siitä, kuinka päätät nauttia sitä, kehosi voi hyötyä monin tavoin.

Macaa on monessa muodossa!

Lääketieteellisen kirjaston mukaan jopa 3 grammaa päivässä pidetään turvallisena annoksen osalta.

Koska juuri voi olla energiaa lisäävä, on suositeltavaa ottaa sitä aikaisemmin päivällä, jos sinulla on yleensä vaikeuksia nukahtaa yöllä.

Onko olemassa riskejä tai sivuvaikutuksia?

Macaan ei tällä hetkellä liity terveysriskejä useimmilla ihmisillä, eikä se todennäköisesti aiheuta sivuvaikutuksia kohtalaisilla annoksilla.

Raskaana olevien tai imettävien naisten ei kuitenkaan tule käyttää tätä juuria, koska sitä ei ole tieteellisesti testattu raskaana olevilla tai imettävillä naisilla.

Macan katsotaan myös olevan hyvin siedetty, ja sillä on harvinaisia ​​ja vähäisiä sivuvaikutuksia. Jos et ole koskaan kokeillut macaa ennen ja jos et ole varma siitä, kuinka kehosi reagoi, on aina hyvä idea aloittaa hyvin pienellä määrällä ja jatkaa sitten vähitellen täyden annoksen saavuttamista.

Onko maca oikea sinulle?

Jos tunnet itsesi usein väsyneeksi, välinpitämättömäksi tai sinulla on vähän energiaa, saatat hyötyä macan sisällyttämisestä päivittäiseen terveysrutiiniisi. Naiset, jotka ovat tulossa vaihdevuosiin tai jotka ovat jo menopaussissa, voivat erityisesti hyötyä tästä juuresta.

Se voi sopia sinulle, joka:

 • harjoittelet ja tarvitset lisäenergiaa ja kestävyyttä
 • haluat vahvistaa luuston terveyttä
 • haluat buustata seksielämää

Vaikka tällä superruoalla on monia väitettyjä etuja, haluamme myös korostaa, että se ei ole parannuskeino. On tärkeää ottaa huomioon ruokavalio- ja elämäntapatekijät kokonaisuutena eikä nähdä sitä nopeana ratkaisuna. Pidä tätä superruokaa työkaluna, joka auttaa sinua matkallasi hyvään terveyteen. Loppujen lopuksi juuri näin macaa on käytetty tuhansia vuosia.

Kokeile macaa sisältävää ravintolisää

Jos et ole täysin varma, saatko kaikki elimistösi tarvitsemat tärkeät vitamiinit ja ravintoaineet, voi olla hyvä idea harkita erityisesti naisille suunniteltua ravintolisää.

4Her on ravintolisä, joka on suunniteltu erityisesti naisten terveyshaasteisiin. 2 tablettia päivässä antaa sinulle 300 mg macaa, joka voi auttaa ylläpitämään optimaalista kestävyyttä ja elinvoimaa, sekä 100 mg Panax ginsengiä, joka voi auttaa ylläpitämään hyvää kognitiivista suorituskykyä. 4Heristä saat myös 100 mg damianaa, mikä voi edistää hyvän seksihalun luomista. Tämän lisäksi tuote sisältää tärkeitä B-vitamiineja, foolihappoa, rautaa ja magnesiumia. Lisäksi 4Her sisältää useita muita tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita, joilla on tärkeä rooli naisten terveydelle.

Lue lisää 4Heristä täältä.