Tästä syystä koet makeanhimoa kuukautisten aikana

Kuukautiskierto vaikuttaa meihin kaikin mahdollisin tavoin. Mieliala vaihtelee nopeasti, hormonit juoksevat villinä eikä vähäisimpänä, himoitsemme kaikkea makeaa. Mitä makeampi sitä parempi – mutta miksi?

03. lokak. 2023kirjoittanut Miriam Johansen
4 min. lukuaikaPMS
Nainen, jolla on makeanhimo kuukautisten aikana, syö munkkeja.

Jos sinulla on vieläpä kuukautiset lukiessasi juttuamme, on mahdollista, että silmäilet tekstiä suklaalevy kainalossa tai kenties pussillinen irtokarkkeja käden ulottuvilla.

Alla tarkastellaan 5 luonnollista selitystä makeanhimolle näiden päivien aikana.

Lue myös: Kuukautiskierto: Mikä on normaalia?

Makeaa – NYT HETI!

Sekä juuri ennen varsinaisia vuotopäiviä että niiden aikana voit tuntea niin lisääntynyttä ruokahalua kuin sokerinhimoakin. Monilla paino saattaa myös nousta hieman. Syy ruokahalun lisääntymiseen johtuu ensisijaisesti hormonivaihteluista. Mutta fysiologisesti jotain tapahtuu myös kehosi verensokerille.

Tämän seurauksena sinun TÄYTYY saada makeaa NYT!

1. Muutokset verensokerissa

Muun muassa verensokeritason vaihtelut johtavat tähän himoon. Kuukautiskierron aikana elimistö ei pysty säätelemään verensokeria tavanomaisella tavalla. Joillekin tämä tarkoittaa, että verensokeri nousee ensimmäisellä viikolla ennen kuukautisia ja laskee sitten kuukautisten saapuessa.

Toisilla verensokeri on tavallista korkeampi koko kuukautisten ajan.

Näiden vaihteluiden seurauksena sinusta tuntuu, että haluat kompensoida kehosi puutteen – sokeria, lisää sokeria!

2. PMS ja hormonit

Normaalisti kuukautiskierto kestää 28 päivää, ja monet naiset kärsivät PMS:stä kuukautisia edeltävinä päivinä. PMS:n aikana voit tuntea sekä lievää ahdistusta, ärtyneisyyttä että lisääntynyttä lohturuokien tarvetta.

Olet ehkä huomannut, että kaipaat ruokaa, jossa on runsaasti rasvaa, paljon sokeria tai höttöhiilareita?

Lue myös: Hyvästi PMS: Hyviä neuvoja ankeille päiville

Juuri ennen kuukautisia kehon estrogeenitaso on alhainen, samoin kuin progesteroni- ja beeta-endorfiinien tasot. Tämä epätasapaino voi aiheuttaa muun muassa mielialan vaihteluita.

Dette er sykliske hormonelle endringer som kan forklare hvorfor noen kvinner forsøker å lindre plagene med sukker. Nämä ovat jaksottaisia hormonaalisia muutoksia, jotka saattavat selittää, miksi jotkut naiset yrittävät lievittää ongelmia sokerilla.

Monilla suunnaton himo suklaaseen katoaa kuukautisten alkaessa.

3. Veren menetys

Kolmas syy on veren menetys kuukautisten aikana. On arvioitu, että me naiset menetämme keskimäärin noin 80 millilitraa verta tämän viikon aikana (vastaa noin ⅓ kuppia). Toiset vuotavat enemmän, toiset vähemmän.

Joka tapauksessa veren menetys voi aiheuttaa ylimääräistä sokerinhimoa.

decorative image

4. Muutokset hormoneissa

Muun muassa estrogeenin ja progesteronin määrät lisääntyvät juuri ennen kuukautiskierron alkamista, mikä voi johtaa lisääntyneeseen näläntunteeseen.

Lisäksi kaksi hormonia, estradioli ja leptiini liittyvät sokeri- ja hiilihydraattipitoisten ruokien himoon kuukautisten aikana.

5. Ravinteiden puute

Kun keho menettää verta, se voi myös johtaa välttämättömien ravintoaineiden puutteeseen. Näihin sisältyy B12, foolihappo sekä rauta. Näitä tarvitaan, jotta keho tuottaa punasoluja kuukautisten aikana ja sen jälkeen.

Jos sinulla on vajausta näistä vitamiineista, on todennäköisempää, että haluat syödä suklaata ja muuta herkullisen makealta maistuvaa.

Täydennä ravintoaineita 4Herilla

Onneksi on olemassa sarja naisten tuotteita, jotka on kehitetty erityisesti naisten ainutlaatuisiin terveyshaasteisiin: 4HER.

*4Her on ravintolisä, eikä se voi korvata lääkkeitä tai lievittää sairauteen liittyviä vaivoja.